Menu

Maak je foodtruck plasticvrij

Geplaatst op 25-07-2019 door Redactie

Zo min mogelijk plastic gebruiken én je foodtruckbusiness efficiënt runnen, er lijkt een enorm spanningsveld tussen te zitten. Je wilt graag lief zijn voor de wereld, maar plastic is wel héél erg ingeburgerd in onze maatschappij. Met de tips uit onze blog maak jij jouw foodtruck plasticvrij zónder dat je daar zelf last van hebt als foodtruckondernemer. 

Plastic is op zich helemaal niet zo slecht, het is een superhandig materiaal om voor allerlei zaken te gebruiken. ‘Wegwerpplastic’ – producten die gemaakt zijn om maar één keer te gebruiken – vormen wél een serieuze bedreiging voor de aarde, oceanen, dieren en mensen. Ze worden in een paar seconden gemaakt, slechts enkele minuten gebruikt en vervolgens duurt het honderden jaren om ze af te breken. In de natuur en vooral de oceanen (de plastic soep) richt dat in de tussentijd veel schade aan. Dat is jammer én bovendien onnodig, want voor deze zogenaamde single use items zijn heel veel alternatieven te bedenken. 

 • 10 tips voor minder plastic in je foodtruck

  1. Koop zoveel mogelijk onverpakte, verse, biologische producten om mee te koken. Als grootverbruiker heb jij niet om iedere komkommer of aubergine een folietje nodig.
  2. Kies bewust als je inkopen doet. Koop bijvoorbeeld in bulk, één grote verpakking is beter dan 100 kleintjes.
  3. Gebruik alleen spullen die je écht nodig hebt. Serveer drankjes bijvoorbeeld zonder rietje. Vermijd ook eenpersoonszakjes met smaakmakers zoals suiker, zout of saus, maar zet een navulbare pot of fles klaar voor je klanten. Iedereen voorziet zichzelf naar smaak én je bespaart een hoop onnodig verpakkingsmateriaal.
  4. Laat je creativiteit werken, en serveer je gerechten in een eetbare verpakking! Schep soep in broodkommen, maak bordjes van grote tortilla’s of creëer dessertbakjes van koek, merengue of chocolade. Niet alleen duurzaam, ook nog eens lekker!
  5. Stimuleer je klanten om hun eigen bordje, bakje, beker of bestek mee te nemen. Beloon ze eventueel met korting, een wegwerpbordje kost jou tenslotte ook geld en dat bespaar je op deze manier.
  6. Zet ‘statiegeld-servies’ in. Tijdens het bestellen betalen je gasten een extra bedragje voor een herbruikbaar bord en bestek. Het statiegeld krijgen ze netjes terug als ze de spullen terug bij je inleveren. Leuk detail: op dit servies kun je je eigen logo of afbeelding zetten. Meteen wat extra publiciteit of de festivalweide.
  7. Is wegwerpservies of -bestek onvermijdelijk in bepaalde situaties? Kies dan voor disposables die recyclebaar en/of biologisch afbreekbaar zijn. In plaats van plastic, zijn er volop alternatieven beschikbaar van bijvoorbeeld karton, hout, suikerriet, bamboe én zelfs verantwoord biologisch afbreekbaar plastic.
  8. Liefst kies je wegwerpproducten van één materiaalsoort. Dit maakt het makkelijker voor je klanten om hun afval op de juiste plek weg te gooien, wat afvalverwerking en recycling weer makkelijker maakt.
  9. Plaats voldoende vuilnisbakken in de buurt van je foodtruck. En laat als foodtruckondernemer jouw ‘staanplaats’ steeds schoon achter. Waar jij bent geweest vind je geen rondslingerende vorkjes, rietjes of flesjes!
  10. Écht consequent minderen met plastic? Ben dan consequent en vervang niet alleen servies en bestek, maar ook kleine zaken als plastic spatels, spuitzakken, snijplanken en afwasborstels voor duurzamere alternatieven.

  Cold turkey over op zero-waste nog een stap te ver? Onthoud dan: iedere stap is er één! Wat doe jij al om (plastic) afval in jouw foodtruck te beperken?

  10 tips voor minder plastic in je foodtruck
« Vorige
Bericht 69 van 179
Volgende »