Menu

WEETJE: GESCHIEDENIS VAN DÉ FOODTRUCK… DEEL II

Geplaatst op 23-08-2017 door Redactie

Na onze eerste duik in de geschiedenis van de Foodtruck, is het tijd geworden voor het vervolg. De oorsprong van de foodtruck ligt weliswaar ergens in de 19e eeuw, maar sinds de jaren ’50 zijn er enorme sprongen gemaakt. De foodtruck is niet meer weg te denken uit het wereldwijde straatbeeld. Lees ons verhaal in dit vervolg en hoe de ware revolutie is gestart…

 • 1950 & 1960 Van het leger naar het gewone leven

  Eind jaren ’50 worden de ‘mobiele kantines’ geautoriseerd door het leger en op de basis gestationeerd.Op legerbasissen in de USA vinden we de oorsprong van de foodtruck zoals we deze tegenwoordig kennen. Deze foodtrucks, die dan ook wel "roach coaches" of "gut trucks" genoemd worden, verspreiden zich rond bouwplaatsen, fabrieken in de USA in de jaren ’60.

  1950 & 1960 Van het leger naar het gewone leven
 • 1970, 1980, 1990 Foodtrucks worden booming business

  In de grote steden van de VS is de foodtruck inmiddels te vinden voor om een snelle hap te krijgen tegen een lage prijs en worden steeds populairder.

  In Nederland zijn de eerste foodtruck festivals rond de jaren ’80 en ’90 te vinden. Dit zijn dan met name nog festivals waarbij restaurants uit de regio zich verzamelen met hun mobiele keukens. België is het eerste Europese land waar foodtrucks geplaatst woden tijdens voetbalwedstrijden.

  1970, 1980, 1990 Foodtrucks worden booming business
 • 2000 - 2010 The Great Foodtruck Race

  In 2004 wordt de eerste Foodtruck competitie gehouden in NYC, ook wel de ‘Vendy awards’ genoemd. Vanaf 2008 gaan de ontwikkelingen in rap tempo. Foodtrucks krijgen een eigen wikipedia pagina (2006) en de eerste grote foodtruck hit ontstaat in Los Angeles over een truck met Aziatische taco’s. De link over dit inspireerde verhaal is in dit artikel te vinden.

  In 2010 gebeurt er héél veel en vooral in en rondom Los Angeles (LA). De eerste officiële branche vereniging wordt opgericht, foodtrucks worden gereviewed door de gerenommeerde gids Zagat en net zoals restaurants gerankt in LA. Eén van de vroegste grote evenementen was het Food Fest van LA in 2010.

  Net zoals in de horeca wereld, krijgen foodtrucks ook in de media steeds meer aandacht. De eerste aflevering van ‘The Great Foodtruck Race' wordt uitgezonden en de eerste Amerikaanse website om foodtrucks te huren begint. Sindsdien is het fenomeen overgewaaid naar andere Engelstalige landen, zoals Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland.

  2000 - 2010 The Great Foodtruck Race
 • 2011 - nu: Foodtrucks Festivals zijn een feit

  De trend voor laagdrempelige food festivals wordt ook in Nederland zichtbaar. Evenementen zijn populair en dat zien veel ondernemers als een kans: het aantal cateringbedrijven op festivals en andere evenementen is sinds 2011 fors toegenomen. In vijf jaar tijden komen er zo'n 3000 bij en telt Nederland in 2016 zo'n 8000 stuks.

  Het eerste brede food truck festival in Nederland vindt in 2012 in Amsterdam plaats maar ook deze nemen in aantallen snel toe. In 2014 wordt de foodtruck het middelpunt van de Amerikaanse film “Chef” en slaat de foodtruck-hype definitief naar Europa over.

  Voor alle foodies vanuit de Benelux wordt in 2014 voor het eerst in de Belgische geschiedenis het “Brussels Food Truck Festival” georganiseerd. Gedurende drie dagen lang is er in Brussel een line-up van een 40-tal foodtrucks uit België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg te ontdekken. Dit is nog steeds het grootste foodtruck festival van Europa.

  In Nederland waren er in 2015 in totaal 801 festivals. Deze trokken 22,7 miljoen bezoekers en ook dat aantal neemt nog steeds toe.

  De markt ontwikkelt steeds verder naar een hoogtepunt. In 2017 wordt nog door Metronieuws hierover een nieuwsbericht aan geweid. Naast het toenemende aantal festivals en cateraars, is de foodtruck ontdekt door grote bedrijven als marketing instrument, het bedrijfsleven als cateraar en worden de concepten steeds creatiever, duurzamer en bioligisch verantwoord.

  2011 - nu: Foodtrucks Festivals zijn een feit
 • Ook benieuwd naar onze festivals of foodtrucks? Klik dan hier en hier.

  Gebruikte bronnen: RTL Z, Wikipedia, mobile-cuisine.com, Metro nieuws

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 157 van 183
Volgende »