Menu

Weetje: De geschiedenis van dé Foodtruck… deel I

Geplaatst op 28-07-2017 door Redactie

Hoewel de indruk kan bestaan dat Foodtrucks echt de trend van nu zijn, bestaat de oorsprong ervan eigenlijk al zo’n 325 jaar. Om het verhaal nog mooier te maken; de oorsprong van de Foodtruck ligt zelfs in (Nieuw) Amsterdam, beter bekend tegenwoordig als New York. Wij nemen je graag verder mee in een stukje geschiedenis van de Foodtruck en beloven je dat dit nog best interessant is. Vandaag deel I, wordt vervolgd…..

 • 1691: New York, New York

  Nieuw Amsterdam (nu beter bekend als New York City) begint met het organiseren van straatverkoop vanuit ‘’push carts”. Daarna is het even stil, maar rond 1866 is het tijd voor de volgende stap….

 • 1866: Cowboys met karavanen

  De uitvinding van de ‘ Chuckwagon’ wordt toegeschreven aan Charles Goodnight. Nadat de Amerikaanse burgeroorlog is beëindigd, breidt de rundvleesmarkt zich uit. Omdat de trein nog niet overal rijdt, bedenkt deze Texas ranger de Chuckwagon.De Chuckwagon was eigenlijk soort legerwagen. Door deze wagen aan te passen, zorgt Charles ervoor dat er eten in gekookt en opgeslagen kan worden.

  Cowboys uit Texas gebruikte deze wagens als een soort karavaan/mobiele keuken tijdens hun reis. Meestal werd er makkelijk te behouden voedsel in vervoerd, zoals bonen en gezouten vlees, koffie en koekjes. Voedsel zou ook onderweg worden verzameld.

  De naam ‘Chuck’ is straattaal/sleng voor eten en hiermee dus echt de eerste echte ‘ Foodtruck’ geboren.

  1866: Cowboys met karavanen
 • 1872: De eerste Foodtruck in de straten van Rhode Island

  De eerste versie van de moderne Foodtruck is ontworpen door Walter Scott in 1872. Walter Scott snijd ramen in een kleine overdekte wagen, de lunchwagon, parkeert voor een persbureau in Rhode Island en begint met de verkoop van broodjes, koffie en pastei.

  De ontwikkeling van de 'echte' Foodtruck gaat verder. In 1880 worden er verschillende modellen gemaakt en verkocht in Massachusettes door Thomas H. Buckley. Deze zijn al voorzien zijn van gootstenen, koelkasten en kookgerei en de trucks worden inmiddels ook enigszins aangekleed.

 • 1937: De eerste hotdogs op een kar

  Rond 1890 worden als de eerste worsten verkopers gespot op de grote universiteiten in het oosten van Amerika, zoals Yale, Harvard, Princeton en Cornell. Hun karretjes worden ook wel ‘Dog wagons’ genoemd. Maar in 1937 vindt Oscar Meyer de eerste echte mobiele hot dog kar uit.

 • Streetfood bij Foodtruckbooking

  Ook zo'n trek gekregen in eten na het lezen van dit verhaal? Wij verhuren toevallig foodtrucks met lekkere streetfood op Foodtruckbooking.com.

  Check bijvoorbeeld:

  De jongste foodtrucker van België die lekkere comfort food verkoopt Jules Funcky streetfood
  Of een stukje rock & roll streetfood via: Top of the Grill

  To be continued......deel 2 van de geschiedenis van Foodtrucks. volgt binnenkort. Eet smakelijk!

  Streetfood bij Foodtruckbooking
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 165 van 186
Volgende »