Menu

Eten van de Maand: Pannenkoeken

Geplaatst op 13-04-2022 door Redactie

Iedereen heeft wel eens een overheerlijke pannenkoek op. Niet alleen in België worden verschillende soorten pannenkoeken gegeten, vele landen hebben hun eigen variant op de pannenkoek. In sommige landen wordt er zelf een Pancake Day gevierd! Daarom is het eten van de maand deze maand: Pannenkoeken.

 • WAAR KOMEN PANNENKOEKEN VANDAAN?

  Hoewel veel landen nu hun eigen variant van de pannenkoek kennen, bestaat het originele recept simpel uitboekweitmeel en tarwemeel. Omdat het oorspronkelijke recept zo simpel is, is het moeilijk te achterhalen waar de pannenkoek nou daadwerkelijk vandaag komt. Wat we wel weten is dat het oudste recept uit een kookboek is gevonden in 1439. Voedselhistorici geloven echter dat de eerste simpele pannenkoek al in de steentijd is ontstaan. Het recept bestond toen uit meel, ei en water, en werd op gebakken op een warme steen. De eerste verhalen over de pannenkoek in Europa ontstonden in de 12e eeuw, toen kruisvaarders het recept meenamen vanuit Azië naar Europa. Het hoofdingrediënt was toen boekweitmeel. De eerste pannenkoeken mix is pas uitgevonden in Amerika in 1889.

  WAAR KOMEN PANNENKOEKEN VANDAAN?
 • HOE EN WANNEER EET JE EEN PANNENKOEN?

  We gaan een discussie aansnijden. Hoe en wanneer eet je een pannenkoek? De hele wereld heeft zijn eigen manier en ideeën over dit onderwerp. In Amerika is de pancake erg populair. Dit is een dikkere, kleinere en luchtigere variant dan de pannenkoek die we in Nederland kennen. Duitsers snijden pannenkoeken in reepjes en voegen dit bij hun soep, terwijl sommige landen in Scandinavië er fruit en slagroom op doen. En dan hebben we het nog niet eens over de Franse variant, de crêpe, gehad. Daarnaast verschilt het ook per land wanneer je pannenkoeken hoort te eten. In Amerika worden ze als ontbijt gegeten, terwijl in Europa het als hoofdgerecht wordt gegeten. In Australië is dit not done, en hoort het als een dessert.

  Als deze blog uw smaakpapillen heeft geprikkeld, schroom dan niet om een kijkje te nemen op onze website en boek een Pannenkoeken FoodTruck! Ze zijn er in alle vormen, maten, en smaken.

  HOE EN WANNEER EET JE EEN PANNENKOEN?
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 40 van 186
Volgende »