Menu

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak? 5 tips!

Geplaatst op 01-04-2019 door Redactie

De lente komt eraan! Dat betekent beter weer, met meer zon. Heerlijk! Een fris, nieuw foodtruckseizoen staat voor de deur. Maar opeens zie je door al dat licht ook weer ieder stofje of vuiltje. Voel jij de kriebels al? Die welbekende kriebels om in het voorjaar álles schoon te maken? Vergeet daarbij ook je foodtruck niet. Een opgeruimde werkplek geeft rust in je hoofd én een schone horecaonderneming straalt professionaliteit uit. Dus: zet de muziek goed hard, stroop je mouwen op en ga aan de slag!

 • 1. Opruimen

  Pluis je voorraadkastjes eens goed uit. Haal je keukenkastjes helemaal leeg en gooi alles weg wat je al lang niet meer hebt gebruikt. Voor het gemak gaan we ervanuit dat er überhaupt niks in staat wat over de datum is 😉 Vervolgens kun je alles weer inruimen op een manier die voor jou goed werkt.

  1. Opruimen
 • 2. Poetsen, schrobben en dweilen

  Poetsen is onvermijdelijk. Werk van boven naar beneden; ga met een plumeau langs het plafond en de kastjes, poets al je meubilair met een fris sopje, zeem de ramen, was eventueel je gordijntjes uit en neem vooral de tijd voor de keuken. Voorjaar of geen voorjaar: neem regelmatig je apparatuur grondig onder handen. Zet de roosters van je afzuigkap in de week, net als de roosters van je oven. Het fornuis, de afzuigkap en de oven hebben nou eenmaal liefde nodig. Ben je toe aan stofzuigen en dweilen? Dan is het feest, want dan ben je bijna klaar! Extra tip: kies je schoonmaakmiddelen slim. Chloor ontsmet bijvoorbeeld wel, maar het ontkalkt niet. En het slaat óók nog eens op je longen. Soda ontvet en schoonmaakazijn ontkalkt. Met allesreiniger zorg je dat alles ook nog lekker ruikt.

 • 3. Rondje om de zaak

  Loop een rondje om je foodtruck heen, en check of de buitenkant ook schoon is. Het kan dat de wielen van je foodtruck vies geworden zijn door modder of regen. Kan gebeuren bij een keuken op wielen, maar het is voor de klant geen prettig gezicht.

 • 4. Keep it clean!

  De kans is groot dat er ’s nachts geen elfjes komen om je foodtruck te poetsen. Jammer, want nu is het op jou en je team aangewezen. Als je je foodtruck niet alleen runt, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken met je collega’s. Dit geldt niet alleen voor de kwaliteit van de schoonmaak, maar vooral ook voor de verdeling. De schoonmaak van je foodtruck vergt aandacht en tijd. Een schoonmaakrooster helpt bij een structurelere aanpak van de schoonmaak.

 • 5. Hou je aan de regels

  Hopelijk overbodig om te zeggen, maar één keer schoonmaken per jaar is niet genoeg 😉 Houd je goed aan de hygiënevoorschriften. Een foodtruck is een horecaonderneming en in deze branche gelden een heleboel regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld altijd over je schouder mee. En als je alcohol verkoopt, ben je verplicht om de cursus Sociale Hygiëne te volgen. Als je werkt volgens de Hygiënecode van de Nederlandse horeca, voldoe je aan de HACCP-eisen. En dan ben je dus goed bezig!

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 93 van 186
Volgende »