Menu

Verrijk je foodtruck met vega(n) opties

Geplaatst op 20-06-2019 door Redactie

De vega(n) revolutie is in volle gang! Nederlanders zijn zich meer en meer bewust waar hun eten vandaan komt. Steeds meer mensen zijn flexitariër, vegetariër of veganist. De vraag naar vegetarische en veganistische gerechten neemt hierdoor snel toe. En de verwachting is dat deze de komende jaren alleen nog verder zal stijgen. Om nu én in de toekomst relevant te blijven als foodtruck, is het belangrijk om aan de slag te gaan met vega(n). Zo verrijk je jouw foodtruck met vega(n) opties.

Door vega(n) gerechten op je menukaart te zetten, wordt je foodtruck voor een veel grotere groep mensen relevant. Je trekt niet alleen meer flexitariërs, vegetariërs en veganisten naar je foodtruck, maar ook meer groepen. Vaak zijn de vegetariërs of veganisten binnen groepen namelijk bepalend bij de keuze waar er gegeten wordt. Staat er voor hen niets lekkers op de menukaart, dan eet de rest van het gezelschap ook ergens anders. Een gemiste kans! Vegetariërs en veganisten zijn bovendien vaak goed op de hoogte van het eetaanbod. Zijn zij fan, dan komen ze terug en vertellen ze ook anderen in hun omgeving over je foodtruck. En nog een reden om vega(n) gerechten op je menukaart te zetten: je kunt kosten besparen door veganistisch te koken. Plantaardige ingrediënten zoals groenten en peulvruchten zijn meestal namelijk goedkoper dan dierlijke producten.

Wil jouw foodtruck vegetarische en veganistische gasten bedienen, maar heb je – zoals veel chefs – nog niet zoveel kennis over de plantaardige keuken? We helpen je graag op weg!

 • Breid je menukaart uit met vega(n) opties

  Begin klein. Kies in eerste instantie voor één of twee vega(n) gerechten en houd het dicht bij jezelf. Heb je een hamburgerconcept? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een veganistische burger. Zo bied je op relatief eenvoudige wijze toch ook opties voor wie vegetarisch of veganistisch wil eten. Duid vega(n) gerechten op je menukaart aan door een ‘V’ achter de naam van het gerecht te plaatsen.

  Breid je menukaart uit met vega(n) opties
 • Denk niet in vlees- of visvervangers, maar in smaken en structuren

  Een goed gerecht heeft een goede smaak en structuur, zorgt voor een voldaan gevoel en ziet er aantrekkelijk uit. Dit kun je ook bereiken zonder dierlijke producten. Kies voor een basis van groenten, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Goede smaakmakers zijn groentebouillons, kappertjes, champignons, knoflook, miso’s en zeewieren. Voor structuur zorg je bijvoorbeeld door verschillende groenten in een gerecht te gebruiken of door een groente op verschillende manieren te bereiden.

 • Verken de mogelijkheden

  Met zo’n 10.000 eetbare planten zijn de mogelijkheden eindeloos. Zoals gezegd kun je variëren met smaak en structuur, bijvoorbeeld door groenten op verschillende manieren te bereiden. Zo kun je ze roosteren, grillen, stomen, koken of fermenteren. Maar er is nog veel meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke sauzen maken van amandelen, zijn zoete of hartige notenballetjes een smakelijke vegan toevoeging aan gerechten en kun je vegan kaas maken van geweekte cashewnoten.

 • Kies voor een vegan basis

  Veel producten zijn eenvoudig te vervangen door een vegan variant. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik plantaardige bouillon in plaats van kippen- of runderbouillon
  • Kies voor pasta zonder ei
  • Gebruik plantaardige margarine of olie in plaats van boter
  • Kies voor eivrije mayonaise: als saus bij frietjes, maar ook als basis voor sauzen en dressings
  • Gebruik plantaardige kookroom, bijvoorbeeld op basis van rijst of soja

« Vorige
Bericht 81 van 191
Volgende »