Menu

Hitteplan voor jouw foodtruck!

Geplaatst op 26-06-2019 door Redactie

De zomer is begonnen… En dat hebben we gemerkt! Het kwik steeg deze week meteen tot tropische hoogten. Voor veel mensen betekent dat: genieten van het weer. Op het terras. Óf op een foodtruckfestival. Als foodtruckondernemer ploeter je gewoon door in de hitte. Hoe houd je in jouw foodtruck het hoofd koel bij extreem warm weer? Wij helpen je.

Je lichaam draait als een goed geoliede machine; het past zich aan op speciale omstandigheden, zoals (plotselinge) temperatuursverandering. Bij warmte verwijden je bloedvaten zich voor een betere doorbloeding, en dat zorgt weer voor meer verkoeling. Daar staat tegenover dat je hart harder moet werken om al dat bloed rond te pompen. Daarom voelt een warme dag – ook voor gezonde volwassenen – vaak als topsport. Het is belangrijk goed op jezelf te passen. Bijvoorbeeld met deze 7 tips:

 • Pak voldoende nachtrust

  Als je goed uitgerust bent, kun je beter met warmte omgaan. Probeer dus goed en genoeg te slapen! De slaap vatten als het heel warm is valt niet mee, maar nachtenlang nauwelijks slapen door de warmte breekt je al helemáál op. Zet ’s nachts als het buiten koeler is alle ramen open en overweeg eventueel een ventilator of airco aan te schaffen voor in de slaapkamer.

  Pak voldoende nachtrust
 • Pas je kleding aan het weer aan

  Een goede garderobe is het halve werk. Het spreekt voor zich dat je je niet te dik inpakt. Verder:

  • Zorg voor luchtige kleding die niet te strak zit.
  • Draag kleding van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld linnen of katoen. Die stoffen ademen beter.
  • Kies voor lichte kleuren. Witte kleding reflecteert bijvoorbeeld zonlicht, terwijl zwart juist warmte absorbeert.

 • Drink genoeg (water)

  Het is eigenlijk iedere dag belangrijk, maar als het heel warm is éxtra: water drinken. De kans op uitdroging is bij tropische temperaturen namelijk veel groter. Drink per dag minimaal twee liter. Meer kan geen kwaad; vergeet niet dat je waarschijnlijk ook meer vocht verliest dan anders, zeker als je in je foodtruck staat te zwoegen boven heten pannen! Wacht ook niet met drinken tot je dorst hebt, drink de hele dag door. Wist je trouwens dat het beter is om water lauw te drinken? Je lichaam warmt koud water namelijk op tot lichaamstemperatuur. Dat kost energie. Moeite met water drinken? Voeg dan fruit of kruiden toe voor een lekker smaakje. Of wissel af met waterijsjes en eet fruit met veel water, zoals (water)meloen. Pas in ieder geval op met alcohol, want dat droogt juist uit!

 • Vergeet niet te eten

  De kans is groot dat je niet zoveel honger hebt als het heel warm is. Toch is het belangrijk om genoeg te eten, je lichaam heeft de energie simpelweg nodig. Vooral als je gewoon aan het werk bent. Pas gerust je eetpatroon aan; eet bijvoorbeeld vaker een kleiner hapje. En kies voor koele, lichte maaltijden zoals fruit- of pastasalades. Soep of bouillon is misschien het laatste waar je aan denkt om te eten, maar het zout helpt je lichaam om vocht vast te houden.

  Let ook op: als het warm is bederft eten sneller. Goede koeling en hygiëne is extra belangrijk in de warme zomermaanden!

 • Zoek verkoeling

  Op een evenement heb je het natuurlijk niet altijd voor het zeggen, maar parkeer waar mogelijk je foodtruck in de schaduw. Is dat niet mogelijk? Richt dan een plekje bij je truck in waar je verkoeling kunt zoeken. Creëer zelf schaduw met wat parasols. In je truck zelf kun je natuurlijk ventilators plaatsen, of misschien zelfs een airco. Een natte theedoek in je nek of een plantenspuit met water kan enige verfrissing geven: even je gezicht, polsen en enkels inspuiten en je kan er weer even tegen! Check eventueel vooraf even wat wel en niet mag volgens de hygiënevoorschriften.

 • Doe een beetje rustig aan

  Wij weten: je laat de klanten van je foodtruck niet graag wachten. Da’s niet goed voor de zaken. Toch is het belangrijk om een beetje rustig aan te doen als het écht warm is. Doe je dagelijkse voorbereidingen bijvoorbeeld extra vroeg in de ochtend, wanneer het nog niet zo warm is. En gun jezelf regelmatig pauze, een momentje om even ergens in de schaduw te gaan zitten en je vochtpeil aan te vullen. Zorg voor een ruime bezetting, zodat je elkaar op tijd kunt afwisselen. Pas goed op elkaar!

  Je klant heeft het ook warm

  Veel tips kun je een-op-een doorvoeren voor je klant. Die heeft het namelijk ook warm. Zorg jij voor schaduw, feestelijke drankjes zonder alcohol en supersmakelijke maar lichte gerechten? En idealiter ook nog voor een paar voetenbadjes of ventilators? Dan zijn de mensen niet weg te slaan bij jouw foodtruck. Happy summer!

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 73 van 179
Volgende »