Menu

Ontpop jij je deze zomer tot barbecuemaster?

Geplaatst op 16-05-2019 door Redactie

Een drankje in de hand, een langzaam ondergaande zon en de onvervalste geur van rokende worstjes op de barbecue: het ultieme zomergevoel. Iedereen is dol op de gezelligheid die bij een barbecue komt kijken. Maar de gerechten bereiden? Daar hebben we vaak geen zin in. Een kans voor jouw foodtruck! Met gerechten van de barbecue zorg jij dit seizoen voor extra smaak en beleving. Ontpop je deze zomer tot barbecuemaster met deze 5 tips!

  • 1. Maak gebruik van verschillende warmtezones

    Een geslaagde barbecue begint bij een goede voorbereiding. Denk bij een houtskoolbarbecue bijvoorbeeld aan een juiste verdeling van de kolen. Verdeel deze niet gelijkmatig over de barbecue, maar maak verschillende zones met meer en minder kolen. Hierdoor creëer je verschillende temperatuurzones tijdens het barbecueën en kun je afwisselen met warmte. Gebruik hetere zones – met meer kolen – bijvoorbeeld om vlees dicht te schroeien. Vervolgens laat je het verder garen op een minder hete zone – met minder kolen.

    1. Maak gebruik van verschillende warmtezones
  • 2. Zorg voor een hete, goed ingevette bakplaat

    Zorg ervoor dat je bakplaat niet warm is, maar loeiheet. Dit kun je eenvoudig checken: houd je hand tien centimeter boven de barbecueplaat. Kun je dit niet meer dan twee tellen volhouden? Dan zit je goed! Vet de bakplaat vervolgens goed in om aanbakken te voorkomen. Dit kan met olie, maar ook met ui. Snijd een ui doormidden, prik erin met een vork en wrijf stevig over de bakplaat. Zo geef je het vlees gelijk extra smaak.

  • 3. Voeg smaak toe, van buiten én van binnen

    Ga je vlees bakken op de barbecue? Dan ga je vanzelfsprekend voor een mals en smaakvol resultaat. Met droge kruiden, kruidenpasta’s, of het normaal marineren van vlees geef je de buitenkant extra smaak. Maar wist je dat je het ook kan injecteren? Met name bij grotere stukken vlees, zoals hammen, varkensschouders, een brisket of hele kip, biedt deze methode uitkomst. En ook stukken vlees die van zichtzelf wat droger zijn, zoals dikke karbonades en varkenslende worden er mals en sappig door. Vul de injectiespuit bijvoorbeeld met bouillon, olijfolie, sojasaus, warme stroop of vruchtensap. De mogelijkheden zijn eindeloos!

  • 4. Marineren met bier

    Anno 2019 is marineren met bier helemaal hot. De smaken mout en hop van vooral donkere biertjes doen het geweldig samen met varkensvlees, rundvlees en kip. Let wel op, het marineren van vlees heeft tijd nodig. Een half uurtje in de marinade zal weinig doen met je gerecht. Door het vlees bij voorkeur een nacht (of langer) te laten marineren, worden de smaken het beste opgenomen. In vaktermen hebben we het dan over basting (bedruipen) of het gebruik van een mop sauce (insmeren). Meng bijvoorbeeld 250 milliliter (donker) bier met 250 milliliter honing, 110 gram gesmolten boter en naar smaak enkele eetlepels gember in kleine stukjes. Smeer je varkensvlees hiermee in en er ontstaat een smaakexplosie.

  • 5. Barbecue eens wat anders

    Je kunt veel meer op de barbecue bereiden dan alleen vlees. Speel in op de vega trend en verras je gasten met de lekkerste vegetarische gerechten van de grill. Wat dacht je van gegrilde courgette of aubergine, gepofte bieten of (zoete) aardappels en met camembert of feta gevulde paprika’s en portebello’s. Ook anders dan anders is een barbecuedessert. Een aantal ideeën: geroosterd fruit, zoals appel, ananas of perzik, of aardbei-marshmallowspiesjes. Verrassend lekker!

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 80 van 180
Volgende »