Menu

Eten van de Maand: Taco's

Geplaatst op 20-06-2022 door Redactie

Hét stereotype Mexicaanse gerecht, de taco, is samengesteld uit een maïs of tarwe tortilla gevouwen of gerold rond een vulling. Een taco kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan vullingen, waaronder rundvlees, varkensvlees, kip, zeevruchten, groenten en kaas. Er zijn enorm veel variaties mogelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel FoodTrucks in België die dit heerlijke gerecht serveren. Wat is de oorsprong van de taco? In deze blog geven we achtergrondinformatie en een aantal leuke weetjes over een van 's werelds lekkerste gerechten.

 • Eten van de Maand: Taco's
 • GESCHIEDENIS VAN DE TACO

  Taco's zouden in Mexico zijn ontstaan lang voor de komst van de Spanjaarden. Verse, zachte, platte maïstortilla's met inhoud zoals vis en geroosterde organen werden door de oude Mexicanen gebruikt. Het was een hoofdmaaltijd die de mensen die het aten belangrijke voedingsstoffen en vitaliteit gaf. De kaas, sla, zure room en tomaat die wij tegenwoordig met taco's associëren, waren niet in deze taco's aanwezig. In werkelijkheid dateert de taco zoals wij die kennen van minder dan een eeuw geleden. Hij werd in de 18e eeuw gecreëerd door Mexicaanse zilvermijnwerkers. Voordat het tot ontploffing werd gebracht, werd het buskruit in papier gewikkeld en in stenen gestopt, zoals een "taquito". Tacos waren tegen die tijd de keuken van de arbeidersklasse geworden, waaronder de mijnwerkers. Als gevolg daarvan werd hun draagbare straatkeuken bekend als "tacos de minero," of "mijnwerkers tacos."

  In 1905, werd de Taco voor het eerst gepresenteerd in de Verenigde Staten. Mexicaanse migranten begonnen in de Verenigde Staten te arriveren en brachten hun verrukkelijke keuken met zich mee. Tegen 1920 begon het door Mexicaanse immigranten meegebrachte gerecht zich te vermengen met Amerikaanse componenten.Terwijl veel mensen denken aan taco's met een harde schaal, populair gemaakt door ketenrestaurants in de Verenigde Staten, heeft de traditionele taco een zachte tortilla schelp. In Mexico zijn er echter verschillende variaties op de traditionele taco die zowel lekker als populair zijn.

  Met andere woorden, de taco evolueerde naar een Mexicaans-Amerikaanse hybride. De zaak werd nog intrigerender toen Taco Bell op de markt kwam en een nieuw soort "Mexicaans" voedsel introduceerde dat niet eens echt authentiek was.

  GESCHIEDENIS VAN DE TACO
 • HEERLIJKE FEITJES

  • Er is een Interationale Taco Dag. 4 oktober is het naast Eet Geen Dieren Dag,Interationale Taco Dag, dus vier deze geweldige dag met een (vegatarische)taco bij een van onze FoodTrucks
  • Tacos zijn niet van deze wereld. Dit is geen grap, want astronauten eten regelmatig taco's tijdens missies, en omdat taco's naar verluidt minder rommelig zijn om te eten in een omgeving zonder zwaartekracht.
  • Het Nahuatl woord 'Tlahco' is de bron van het woord taco.In Mexico is "taco" een algemene uitdrukking voor een tortilla met vulling. Er wordt echter gedacht dat het Spaanse woord "tlahco" afkomstig is van het Nahuatl-woord "tlahco", dat "in het midden" betekent. De Nahuatl taal behoort tot de Uto-Aztecan familie van talen.
  • Insectenvullingen werden ooit gebruikt in taco's. De Azteekse versie van de taco bevatte vaak insecten als vulling. Die versie willen we zeker proberen!
  • In 1974, verscheen de eerste Taco FoodTruck. Raul Martinez wordt gecrediteerd voor het starten van de taco truck rage door het ombouwen van een oude ijscowagen tot een taco truck en deze te parkeren voor een bekende bar in Los Angeles in 1974. Na zijn populariteit, doken andere taco FoodTrucks op.

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 23 van 174
Volgende »