Menu

Eten van de Maand: Pizza

Geplaatst op 09-03-2022 door Redactie

Simpel, lekker en het ultieme comfort food: pizza. Want geef toe, zo'n knapperige bodem met verse tomatensaus, roomkaas en heerlijke toppings is toch niet weerstaan? Daarom is pizza deze week het Eten van de Maand! We bespreken de geschiedenis en snijden een onmogelijke discussie aan: de Pizza Hawaï.

 • WAAR KOMT PIZZA VANDAAN?

  Over de precieze oorsprong van de pizza is veel discussie omdat het feitelijk een plat brood is en dat wordt al eeuwen in veel verschillende culturen gebakken. De pizza met tomatensaus en kaas komt uit Napels, Italië. Oorspronkelijk hoort de bodem van deze Napolitaanse pizza zacht te zijn zodat je hem twee keer kan dubbelvouwen om op te eten. Pas ná de Tweede Wereldoorlog werd dit gerecht populair buiten de Napolitaanse stadsgrenzen. Vooral in Amerika werd de pizza een erg populair gerecht en tot op de dag van vandaag wordt veruit de meeste pizza gegeten in Amerika. Daarna wordt jaarlijks de meeste pizza geconsumeerd in Italië. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten en smaken pizza te verkrijgen.

  WAAR KOMT PIZZA VANDAAN?
 • PIZZA HAWAÏ?

  De discussie over de pizza Hawaï is tot nu toe nog niet afgesloten. Hoort ananas nou wel of niet op pizza? En als we u nu een vertellen dat de Pizza Hawaï helemaal niet uit Hawaï komt? De Hawaiaanse variant is bedacht door Grieks-Canadese kok Sam Panopoulos die vanuit Griekeland naar Canada emigreerden in 1954. Daarvoor had hij in Napels de pizza mogen proeven. In Canada was het concept van een pizza nog vrij onbekend. San experimenteerde met verschillende ingrediënten op pizza's. Hij legde simpelweg een paar ananasschijfjes uit blik op z'n pizza om te kijken of het lekker was. Hij vond de combinatie van zoete ananas met hartige ham een vreemde maar lekkere combinatie. En hij was niet de enige: al snel kwamen vele mensen naar zijn restaurant om zijn bijzondere creatie te proeven. En de naam Hawaï? Die stamt af van dat Hawaï destijds de grootste ananas exporteur en de ananas van de blikjes van Sam kwam daar vandaan. Daarom: Pizza Hawaï.

 • OVERHEERLIJKE FEITJES

  Dat de pizza een aparte geschiedenis heeft, hebben we al duidelijk proberen te maken. We hebben nog wat feitjes op een rijtje gezet die uw mond laten openvallen:

  • De eerste pizza die bekend werd, is de margherita. Die werd vernoemd naar de toenmalige Italiaanse koningin Margherita.
  • Vroeger at je pizza niet in een restaurant, maar gewoon uit het vuistje. Pizza werd in de 17e eeuw gezien als street food voor de armen.
  • Wereldwijd worden er jaarlijks 5 biljoenpizza’sverkocht.
  • In 2009 betaalde een programmeurLaszlo Hanyec voor twee pizza's 10 duizend bitcoins omdat hij geen kleingeld had. De bitcoins waren toen nog niet zoveel waard, maar ze zouden nu omgerekend ongeveer 130 miljoen euro zijn.
  • Vrouwen bestellen twee keer vaker een pizza met groenten dan mannen.

  Als deze blog uw smaakpapillen heeft geprikkeld, schroom dan niet om een kijkje te nemen op onze website en boek een Pizza FoodTruck! Ze zijn er in alle vormen, maten, en smaken.

  OVERHEERLIJKE FEITJES
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 42 van 183
Volgende »