Menu

Een eigen moestuin? Begin nog deze zomer!

Geplaatst op 29-06-2018 door Redactie

We leven in een tijd waarin het verkrijgen van voedsel makkelijker en sneller is dan ooit tevoren. Waar je dan ook bent, er is altijd wel een supermarkt of horeca gelegenheid in de buurt waar je een snelle hap kunt halen. Deze eenvoud is ideaal in de drukte van het 21e eeuwse bestaan, maar vertroebelt ons perspectief over voedsel en het gemak het te verkrijgen. Een moestuin is een prachtige manier inzicht te creëren over waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en de zorg die het nodig heeft voordat het op ons bord ligt. Voor zowel foodtruckers en foodlovers die interesse hebben in het starten van een eigen moestuin, een aantal tips!

 • Beginnen met planten

  Heb je het idee dat het al veel te laat in het jaar is om een moestuin te beginnen? Dan kunnen we je geruststellen; dat is niet het geval! Ook in de zomer zijn er genoeg verschillende zaadjes om te planten. De zon is volop aan het schijnen en je planten zullen juist nu erg snel groeien. Vanaf juli kun je de zaadjes planten voor de groentes van het najaar en de winter. Wat dacht je van aardappelen, andijvie, bloemkool of broccoli? Zocht je iets wat sneller klaar is, ga dan bijvoorbeeld voor radijs of wortel; deze zijn in een aantal weken al klaar voor de teelt.

  Beginnen met planten
 • Waar moet je op letten?

  Zoals (bijna) alles in het leven, kun je ook een moestuin zo eenvoudig of moeilijk maken als je zelf wilt. Als beginner raden wij je aan te experimenteren met veel verschillende soorten zaden, op deze manier kom je er vanzelf achter wat werkt in jouw tuin. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die bepalen of je geplante zaad uberhaupt uitgroeit tot een lekkere groente. Denk aan het soort grond van de bodem en de compatibiliteit van het zaad; veel voorkomende ziektes en de mate waarin je deze kunt voorkomen, de mate van resistentie van een plant als het weer niet meezit en in hoeverre bepaalde groenten op dezelfde grond combineerbaar zijn.

  Waar moet je op letten?
 • (On)gedierte

  Op insecten die je moestuin leeg eten zit je niet te wachten. Dus hoe voorkom je ze? Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen willen wij je niet aanraden; we gaan immers voor puur natuur voor de beste groei- en eetervaring! Gelukkig is er een andere manier om je groenten te beschermen door de natuur juist een handje te helpen: met het aanbrengen van schuilplaatsen voor onder andere kevers, egels en padden in je tuin creëer je een duurzame manier van bescherming. De insecten die jouw planten aanvreten dienen als voedsel voor deze dieren; dat is nog eens een win-win voor beide partijen!

  (On)gedierte
Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 94 van 152
Volgende »