Menu

Eten van de Maand: Hamburgers

Geplaatst op 04-02-2022 door Redactie

We willen jullie graag introduceren aan de nieuwe rubiek: Eten van de maand. In deze rubriek bespreken we elke maand een nieuw overheerlijk gerecht. Waar komt het vandaan? Welke ingrediënten bevat het? Het eerste gerecht dat aan bod komt, is de hamburger! Kan er in de kritische wereld van hongerige hamburgerfans consensus heersen over hoe de perfecte hamburger eruit moet zien?

 • WAAR KOMEN HAMBURGERS VANDAAN?

  Amerikanen geloven graag dat het een Amerikaans icoon is. Zo worden er in de VS jaarlijks 50 miljard hamburgers gegeten. Burgers zijn niet alleen in Amerika erg populair, maar over de hele wereld worden hamburgers met liefde gegeten. Wist u dat alleen de McDonalds al gemiddeld 75 hamburgers per minuut verkoopt? Maar waar komt het concept van een hamburger vandaan?

  Er wordt gespeculeerd over de vraag of de Tartaren (ook wel de Mongolen genoemd) de hamburger naar West-Europa hebben gebracht toen Ghengis Khan in de 12e eeuw de Elbe bereikte. De Tartaren zouden tijdens hun Russische veroveringen dit vleesgerecht meegebracht hebben. De Russen keken af hoe de Tartaren dit vleesgerecht bereiden en voegden er ei en ui aan toe voor een vollere smaak. Zo onstond de steak tartaar.

  Wat wij vandaag kennen als een Bulette of Frikadelle lijkt misschien meer op de hamburger die voor het eerst werd geserveerd. We weten dat zeelui in Hamburg genoten van de "Hamburg Steak". Dat was de eerste keer dat hamburgers tussen 2 sneetjes brood werden gegeten. Toen ons dagelijks leven steeds sneller ging en we minder tijd hadden om te eten, werd de hamburger populair. Hij kon snel worden klaargemaakt en liet niemand in de steek. Wellicht populariseerde de hamburger van gehakt meer in Noord-Amerika, terwijl de versie in de stad in het noorden van Duitsland nog steeds op ham leek. Sommigen denken dat het woord "ham" het oorspronkelijke recept zijn naam heeft gegeven, terwijl anderen de invloed toeschrijven aan de stad Hamburg.

  WAAR KOMEN HAMBURGERS VANDAAN?
 • MAAKT DE SMAAK NIET UIT?

  Volgens een studie van de Universiteit van Oxford maakt de smaak van de hamburger slechts 15% uit van de totale aantrekkingskracht van het gerecht. Meer dan 25% is afhankelijk van hoe een hamburger aanvoelt en 15% van hoe hij eruit ziet. Bovendien zei 36% van de ondervraagden in een andere studie dat een "verlangen" verantwoordelijk was voor de voorkeur voor hamburgers als gerecht. Ook de ambiance, evenals de geur van de hamburger, zijn doorslaggevende redenen om zich op een hamburger te trakteren.

 • BURGER TRUCKS

  Net zoals in de Spongebob-serie, heeft elke hamburger iets speciaal en misschien wel een geheim recept. Wat onderscheidt uw favoriete hamburger? Is het de kwaliteit van het vlees? De saus? Of die zekere medeplichtigheid met de kok die u een veganistische hamburger klaarmaakt? In werkelijkheid is het moeilijk om een keuze te maken uit de hamburgers op de kaart, maar één ding is zeker: niemand heeft spijt van zijn beslissing zodra er een heerlijke hamburger voor ons staat te dampen!

  Als deze blog uw smaakpapillen heeft geprikkeld, schroom dan niet om een kijkje te nemen op onze website en boek een Burger Truck! Ze zijn er in alle vormen, maten, en smaken.

  BURGER TRUCKS
« Vorige
Bericht 31 van 168
Volgende »